Koulutuskalenteri

Tulevia koulutuksia
 

Paleografia: vanhojen käsialojen perusteet ja tulkinta 7.-9.6.2019 (Otava)

Sukututkijoille ja historiasta kiinnostuneille suunnattu kurssi, jossa otetaan selvää vanhoista käsialoista.

Paleografialla tarkoitettaan vanhojen käsialojen tutkimusta ja tulkintaa. Paleografian perusteiden osaaminen on tärkeää niin sukututkijoille kuin kaikille historiasta kiinnostuneille. Usein (suku)tutkija törmää vanhojen käsialojen sekä vanhahtavan kielen ja kummallisten lyhenteiden vaikeaselkoisuuteen. Kurssilla tätä paleografista haastetta lähdetään purkamaan käytännönläheisesti.

Kurssi koostuu neljän teeman ympärille. Ensiksi tutustutaan eri käsialatyyppien tunnistamiseen ja historiaan Pohjolassa keskiajalta 1900-luvulle. Käsialojen tulkintaa helpottaa, kun ymmärtää, miksi ne ovat juuri sellaisia kuin ovat. Toiseksi kerrataan vanhemman ajan, noin 1500–1800-luvun, keskeisimmät lähdeaineistot ja niiden saatavuus, erityisesti viimeaikainen digitointi huomioiden. Kolmanneksi perehdytään vanhoissa lähdeaineistossa käytetyn (ruotsin) kielen ja käsialojen erityispiirteisiin, kirjaimiin, lyhenteisiin, erikoissanastoon ja kielioppiin. Neljänneksi kurssilla esitellään runsaasti erilaisia apuvälineitä ja tekniikoita vanhojen käsialojen tulkintaan.

Näiden teemojen ympärillä kurssilla tehdään yhdessä lukuisia konkreettisia aineistojen, käsialojen ja kielen tulkintaan liittyviä harjoituksia edeten helpommista haasteellisiin, painottaen erilaisia sukututkijoille hyödyllisiä aineistoja, mukaan lukien vanhat kartat. Näin teoria ja käytäntö limittyvät ymmärrettävästi.

Kurssi sopii kaikille historiasta kiinnostuneille, niin vasta-aloittajille kuin esimerkiksi edistyneemmille sukututkijoille, joilla on hallinnassa sukututkimusprosessi sinänsä, mutta käsialat hidastavat tutkimusta. Onkin suositeltavaa ymmärtää paleografiaa ennen sukututkimuksen aloittamista.

Kurssi sisältää ennakkotehtävän, joka lähetetään ilmoittautuneille valmisteltavaksi ennen kurssia. Tehtävä puretaan heti kurssin alussa ja lisätietoja saa tarvittaessa osoitteesta kurssit@otavanopisto.fi

Aika

7.- 9.6.2019

Kurssiaikataulu ja ohjelma

Perjantai 7.6. klo 17.00 – 20.30

 • Kurssin esittely ja tavoitteet
 • Ennakkotehtävien purku
 • Käsialojen historiasta ja tunnistamisesta: miksi Pohjolaan tulee sellaiset käsialat kuin täällä on ja on ollut käytössä eri vuosisatoina

Lauantai 8.6. klo 09.00 - 16.00

 • Keskeiset vanhemman ajan lähdeaineistot ja niiden saatavuus, digiaineistot
 • Pari aineistoharjoitusta digiarkistossa tietokoneilla
 • Vanhojen käsialojen tulkintaan keskittyvät apuvälineiden ja tekniikat; kirjaimet eri aikoina, lyhenteet, mitat, sanakirjat, internetin apuvälineet jne.
 • Useita käsialatulkintaharjoitteita, paperilla ja tietokoneilla

Sunnuntai 9.6. klo 09.00 - 14.00

 • Kyseisen ajanjakson ruotsin kielen yleispiirteistä, joiden ymmärtäminen auttaa aineistojen tulkintaa
 • Useita käsialatulkintaharjoitteita, paperilla ja tietokoneilla

Kurssin opettaja

FM Petteri Impola, Historian ja etnologian laitos, Jyväskylän yliopisto

Paikka

Otavan Opisto, Otavantie 2B, 50670 Otava (Mikkeli).

Kurssin hinta

Kurssin hinta on 245€/hlö (sis. koulutus ja kurssiohjelman mukaiset ruokailut). Huom! Majoitus erikseen.

Kurssiosallistuminen varataan maksamalla varausmaksu (100€/ilmoittautuminen) ilmoittautumisen yhteydessä; jäljelle jäävä kurssimaksu ja majoitus laskutetaan kurssin jälkeen. Maksut voi myös maksaa kurssin aikana käteisellä, pankki- tai luottokortilla, ePassilla (kulttuuri) tai Smartum-kulttuuriseteleillä.

Majoittuminen

Otavan Opistolla on majoittumismahdollisuus (1hh/50€/yö tai 2hh/25€/yö, sis. aamiainen); majoitustarpeen voi merkitä ilmoittautumislomakkeeseen ilmoittautumisen yhteydessä.

Majoitustoiveita pyritään noudattamaan, mutta eri majoitusvaihtoehtoja on tarjolla rajallisesti.

Lisätietoja

kurssit@otavanopisto.fi tai puh. 044 794 3565.

Ilmoittautuminen

Huom! Kurssi toteutuu - ilmoittautua voi kurssin alkuun saakka! Muutama paikka vielä vapaana.

Ilmoittautuminen 10.5.2019 mennessä ilmoittautumislomakkeella

Peruutusehdot

Ilmoittautuminen on sitova ja ilmoittautumisen yhteydessä veloitamme varausmaksun (100€/ilmoittautuminen), jota ei palauteta. Varausmaksu palautetaan ainoastaan siinä tapauksessa, että Otavan Opisto joutuu peruuttamaan kurssin.

Ilmoittautumisajan päättymisen jälkeen 10.5.2019 tapahtuneesta peruuttamisesta/kurssilta poisjäännistä veloitamme puolet jäljellä olevasta kurssimaksusta ja varatun majoituksen hinnasta.

Mikäli osallistuja ei peruuta osallistumistaan ja/tai jättää osallistumatta kurssille tai koulutukseen, veloitamme koko jäljellä olevan kurssimaksun.

Pidätämme oikeudet muutoksiin.

 • Paikka:

  Otavan Opisto, Otavantie 2B, 50670 Otava (Mikkeli)

Tagit: paleografia, kasiala, historia, ruotsi, tukinta, aikakausi, tutkimus, tiede

Tulevia koulutuksia


Tulevia koulutuksia

Lyhytkurssit
 


Kesäkurssit
 

<

>

Ma
Ti
Ke
To
Pe
La
Su